Как се прави хубав чай?

Хубав чай се прави с много любов и внимание. Отношението ни към него и мислите, които ни съпровождат в процеса на правенето му се запечатват в чая и променят както вкуса, така и въздействието му върху този, който го пие. На грубо материално ниво нашата разсеяност може да ни попречи да спазим времето и температурата за приготвяне, а на по-фино енергийно ниво – да го зареди с негативна енергия и по този начин да наруши харомонията и в напитката и в този, който й се наслаждава.

Нужно е да използваме чиста и прясна вода. Ако няма друга алтернатива освен водопровода – нека водата е добре източена от студения кран. Изключително благоприятно е да използваме структурирана вода.

Трябва да знаем какъв е чаят – бял, жълт, зелен, черен, билков, плодов или микс от няколко вида. Според това се определя и количеството чай, което ще използваме, температурата на водата, с която ще го запарваме, както и времето, което му е необходимо. Ето един бърз ориентир:

Черен чай
Запарва се с вряла вода, между 3 и 5 минути.
Ако е чист и класен – 3 мин. са напълно достатъчни.
Ако е ароматизиран, нека да са 5 мин. Оставен по-дълго започва да горчи неприятно, без да се засили ободряващото му действие.

Количеството е обикновено около 3 гр. (3 ч.л.) на 200 мл. вода.
Захарта подсилва аромата и вкуса му, а млякото го прави по-богат и плътен. Препоръчваме го добре подсладен и с малко мляко.

Зелен чай
Запарва се с вода, която първо е завряла, а после е охладена до 75-80 градуса. Нужни са му между 1 и 3 минути. Ако е чист и класен – 1 минута е достатъчна. Ако е ароматизиан 2-3 минути ще му позволят да стане по-ароматен. И той като черният чай започва да горчи, ако не се извади навреме. Със зеленият чай може да се прави и втора и трета цедка, като често втората цедка е с по-мек и добър вкус от първата. Втората и третата цедка, обаче, не трябва да са повече от 3-4 часа след първата, иначе чаят губи качествата си. Количеството варира много според вида на зеления чай, може да е от 2 до 5 гр. за 200 мл. вода.
Захрата и млякото не допринасят особено за вкуса на зеления чай, дори напротив. Препоръчваме го чист.

Бял и жълт чай
Запарва се с вода, която първо е завряла, а после охладена поне до 90 градуса. В идеалния случай водата не е от градския водопровод, а от планински извор, тъй като този чай е много нежен и деликатен. Планинската вода може и да не е завряла. Времето за запрване е 1 минута, най-много 2 мин. Вкусът е толкова нежен и деликатен, а цветът толкова ефирен, че само истински ценител би могъл да му се наслади подобаващо. Задължително се консумира чист.

Плодов чай
Запарва се с вряла вода, между 8 и 10 минути обикновено са достатъчни. Отива му да е подсладен, често е вкусен и охладен. Може парченцата плод да бъдат оставени да плуват свободно в готовия чай, а също и да бъдат лакомо погълнати с чая 🙂

Билков чай
Тук универсално правило няма, защото всяка билка има свой характер. Дори една обикновена лайка може да има различни изисквания според това къде е расла, как е набрана и изсушена, както и според чаепиецът и неговите нужди. Важно е да се внимава как се смесват билките, защото някои комбинации може да са много благоприятни, а други – дори опасни.

Южно африкански чай – Ройбос и Хъни Буш
Запарва се с вряла вода, между 8 и 10 минути обикновено са достатъчни. Количеството трябва да е по-щедро: 2 гр. или 5 ч.л. на всеки 200 мл. вода. Няма проблем да остане във водата по-дълго. Запарката запазва качествата си цяла седмица (съхранена в хладилник) и е може би най-добрият студен чай. И чист и подсладен е много приятен и лек на вкус. Отиват му лимон и всякакви други плодове, които може да добавите при запарката или след като го охладите.

Латино чай – Мате
Може да се приготвя по различни начини. Запарката е с вряла вода, 5-10 минути. Количеството е щедро като при Ройбос и Хъни Буш – 2 гр. или 5 ч.л. на всеки 200 мл. вода. Традиционните начини за приготвянето и сервирането му, обаче, са цяло приключение, което заслужава да бъде преживяно поне веднъж! Повече информация (на български) за историята и традицинното му приготвяне има в статията на Va Va Lu: Вече можем без кафе и чай…. защото имаме Мате:)

Индийски Масала чай
Масала чаят е много специална напитка – силен, пикантен, разнообразен и неустоим като самата Индия. Думичката “масала” означава микс от подправки, произволен микс. И верен на името си масала чаят има повече рецепти за приготвяне, отколкото човек може да опита в един-единствен живот. Затова ще ти разкажа само за най-основните му и често срещани вариации, а после ще дам шанс на твоята изобретателност и въображение.

Основата е силен черен чай като Ассам. Има и варианти с други черни чайове като Нилгири и Кеемун, може да опиташ и черен чай без кофеин (Даржелинг чайовете са прекалено деликатни за тази рецепта). Важно е да избереш силен чай, който харесваш и чийто аромат не поддава лесно на провокацията на подправките. Носят се слухове за варианти със зелен чай или дори Ройбос вместо черения чай, но това са предимно съвременни западни интерпретации.

Масала миксът от подправки може да съдържа най-разнообразни неща, в най-разнообразни пропорции. Основните действащи лица, които му придават специфичния аромат, обикновено са:

кардамом
канела
джинджифил
звезден анасон
черен пипер
карамфил
Освен тях, често се срещат и:

индийско орехче
какао или шоколад
ванилия
женско биле (сладниче)
шафран
аджвайн
кориандър
Трябва и захар. Може да е съвсем обикновена, но когато е нерафинирана освен по-полезна, тя е и по-ароматна и прави вкусът по-богат, а ароматът по-плътен. Захарта не само подслажда, нейната основна функция е да изкара аромата на подправките и да усили присъствието им. Тук важно правило е не просто да има захар, а захарта да е много!

А също и мляко. Обикновено се използва пъномаслено прясно краве мляко, но ако предпочиташ може да го замениш със сметана или пък растително мляко (соево, оризово и т.н.). Млякото е в съотношение от 1:3 (1 част мляко, 3 части вода) до 1:1 спрямо водата, според конкретната рецепта и твоето вътрешно усещане.

Приготвяне:

В идеалния случай подправките са цели – канелата на пръчки, кардамомът на шушулки, черният пипер на зърна и т.н. Ето тук е моментът да ги натрошим или смелим, като така получаваме възможно най-силния аромат.
слагаме захарта и подправките във водата и варим 6-10 минути
добавяме черния чай и млякото, спираме огъня и запарваме 3-5 минути
прецеждаме и сервираме 🙂

Заповядай!

Понеделник-Неделя

10:30 - 22:30

Контакти

Адрес

София, ул. Гладстон 2
(до ъгъла с бул. Христо Ботев)

Телефон ЗА РЕЗЕРВАЦИИ

0882 108 108

Email

pishi@vedahouse.bg

Другите за нас:

Veda House
4.6
Based on 1050 reviews
powered by Google
hristo topov
hristo topov
10:35 16 Feb 20
Veda house is a realy nice place to eat or chat with friends if you are fan of yoga philosophy and vegetarian food.... There you will find great variety of tea, tasty dishes and desserts all made in their kitchen. Home made icecream and raw bonbons could be delicious finish of your meal there. Straws are metal, tables are 2 types standard and low, and there are zones without shoes where you could sit on puffs or almost on the floor. It is a house with 2 floors made like a restaurant. There you could also buy tea, cups and so on for yourself or for a present.read more
Simona D
Simona D
07:24 15 Feb 20
The atmosphere is cozy, reminded us of Asia. The tea is great and there is a large variety! Food was okay. I think... they could have done a better job. We had the vegetable "kufteta", Russian Salad and the cheesy potatoes. Not the best food I have had but the tea and the cozy tables/bean chairs made up for it.read more
Kiril Gospodinov
Kiril Gospodinov
20:31 30 Jan 20
Чудесно място за срещи, хубав чай и вегетариански специалитети.... Има малки зали на второ ниво, подходящи за групи. В едната от тях се ходи по чорапи 🙂 Препоръчвам пикантните елдени кюфтенца и почти всички чайове. Чайовете меден сладкиш и тези с джинджифил са ми любими.read more
Александър Боцев
Александър Боцев
20:54 27 Jan 20
На рождения ден на дъщеря ми по телефона обещаха да нарежат веган... торта, внесена отвън, срещу 30 лева (по телефона!), а в момента, в който децата дойдоха, отказаха с аргумента - " Ами ние се съгласихме, само защото никой не се навива за 30 лв.!" Разочарованието беше пълно!read more
Boyan Aleksandrov
Boyan Aleksandrov
18:42 25 Jan 20
Became one of my favourite place to spend 2, 4, or even 6+ hours drinking good tea and lying on comfortable cushions on... the floor.read more
Alexandar Zvezdev
Alexandar Zvezdev
05:43 24 Jan 20
2 канички чай, за 3ма души стигат, горе е за без обувки и ниски... масички, твърде ниски... Мдам и наздраве!read more
Amina ELMO
Amina ELMO
16:27 19 Jan 20
Charming & cosy place. An amazing tea selection. Very welcoming & smiling team.The food was super delicious! Good... vegan options available!read more
Yanitsa Halacheva
Yanitsa Halacheva
17:24 03 Jan 20
Хубаво местенце! Добре ще е ако има повече места. Винаги когато го... посещавам едвам стигат масите.read more
Мирослав Георгиев
Мирослав Георгиев
16:18 23 Dec 19
За чая не мога да дам мнение, защото чаках между 15-20 мин за да ми... вземат поръпката и си тръгнах.read more
Николай Вакареев
Николай Вакареев
21:47 10 Dec 19
I absolutely loved the place, amazing tea variety and delicious food inspired by the ancient Ayurvedic manuscripts.... The staff was lovely and charming with wide smiles on their faces even in the intense typhoon of work they had!The atmosphere is beyond words. It immediately transports you to South-East Asia and at the same time it has little hidden Easter-eggs from different cultures and religions.Overall, a must see little piece of Paradise located in the center of Sofia, Bulgaria!!!read more
Hristo Yankov
Hristo Yankov
18:25 08 Dec 19
Great tea selection and kitchen. Very cosy. The service is good too. Highly recommend!
Key Zax
Key Zax
13:16 02 Dec 19
Beautiful place to have amice time over a cup of tea or have a healthy vegetarian dish. There is No shoes area,... very cosy and comfy to relax and feel like you are at home:) Only downside is that the quality of tea is not evolving. That's why the service as a whole for me would be 4stars...read more
Wild Lovely World
Wild Lovely World
11:19 07 Oct 19
Food - excellent. Complete vegetarian and vegan options. I had the pasta Verde. Portion size was enough. Very tasty.... Nice presentation. Came quickly. Cooked fresh.Service - staff very friendly. Can speak English. English menu available. If you sit upstairs, you need to ring the bell to get service. Can offer good recommendations and advice on the food and tea.Atmosphere - very cosy. Seating upstairs is without shoes, sitting on the floor, Turkish lamps, pillows. Seating downstairs is at tables, tiled floor. Calm and peacefully decorated.Tea - wide selection of tea. We had the Bulgarian sunrise tea. It was very good. Came in a small pot, enough for 1-1.5 cups each for 2 people.read more
Matthew Creron
Matthew Creron
14:02 04 Oct 19
It's doesn't look much on the outside, but don't be put off by this. It's very reasonably priced, they speak great... English, and have a menu translated. The food was excellent, the best part of our experience was the array of tea's we got to have throughout the dinner. If your a veggie or just love a cosy place to eat this is a must see!read more
Sara
Sara
13:50 19 Sep 19
Was pleasantly surprised at how good the food and drinks were. They have gluten free options but also catered to make a... dish with gluten without it for me. Also great for those following the FODMAP diet as they cook without garlic and onion. Great service also.read more
Ana Assuncao
Ana Assuncao
17:12 17 Sep 19
Nice tea house with vegan and vegetarian options. There is an outside area and staff is very friendly. I ate cheese... potatoes and was really good. I also try reiki tea and it was really tasty. The service is fast and the area is clean.read more
Daniella Severinova
Daniella Severinova
17:51 06 Sep 19
Very spacial place. Incredible food and tasty. Different varieties of tea. You should try their lemonades. And the... chocolate truffles are speechless. There are without sugar. Just taste them. Mmmmmmmm...........read more
Next Reviews

Veda House