Veda House - Къща за чай и мъдрост
image1.jpg
начална страница
СъбитияНовиниЗа чаяМенюКетърингСнимкиЗа насКонтактиМагазини
Начало > Новини
  Събития | Меню
GSM
Оператор
Дневно меню
Събития
Дневно меню
ул. Гладстон 2 За резервации 0882 108 108
 
 
Философска супа <веган>  
От моркови, салвия и картоф. Има и крутони.
 
Упма <веган> 
Сезонни зеленчуци задушени с ароматни подправки, печен сусам и булгур.
 
Разгледай цялото меню І Виж къде се намира чайната >
Пловдив
ул. Г. Бенковски 50 За резервации 032 / 622 760
Разгледай цялото меню І Виж къде се намира чайната >

 

Новини
София, 20 Декември 2010
Работно време по празниците

В София:

24 декември - чайната ще работи до 18:00 ч.
25 и 26 декември - почиваме
27 - 30 декември ще работим с нормалното си работно време от 10:00 сутрин до 23:00 вечер
31 декември, 1 и 2 януари - почиваме
и от 3 януари отново сме на линия :)

можете да ни намерите и на коледния базар за подаръци в НДК всеки ден до 29 декември (10:00 до 20:00 ч.).

В Пловдив:

24 и 25 декември - почиваме
26 - 30 декември ще работим с
нормалното си работно време от 10:00 сутрин до 22:00 вечер
31 декември и 1 януари - почиваме
и от 2 януари сме отново на линия :)

 


София, 26 Август 2010
Веда трип
Веда трип - това е едно планинско приключение на Веда Хауз, което се случи и това лято. Всички чаени феи и магьосници подпалиха метлите и се скриха по горите. В Родопите сред неописуемо красива природа, в прохладните гори около Смилян криволичат тесни пътеки с дървени мостчета над малки рекички, които току се спускат на водопади над кристално чисти вирчета. В скалите има красиви пещери, подземни реки и езера, избощо приказна история. По поляните има сладки горски ягоди, от скалите са се надвесили клончета с малини и къпини, из въздуха се носи аромата на мащерка, риган и разни други незнайни билки. Но това е само едната страна на историята. (ей тук я има в снимки).
Другата страна се нарича селско гостоприемство. Също може да бъде озаглавена и “вкусните гозби на леля Ветка”. Или как да прекараш целия си ден в катерене по баирите, разходки из горите, къпане в реките и превземане на пещерите и накрая като седнеш да похапнеш така да те нагостят, че чак тогава да осъзнаеш истинското измеренение на умората - изтощен от ядене, но винаги готов за още...
Ние бяхме отседнали в село Смилян, къща Славчеви (има си и сайт). Стаите там са си просто селски стаи, но отдолу има механичка и как само готви леля Ветка, с колко любов и старание приготвя всичко! Съобрази се с всичките ни капризи и всеки ден ни изненадваше с нови и нови родопски специалитети, а накрая ни даде и всички рецепти. Трудно е, обаче, да ги следваме тук, в големия град, където го няма смилянския боб, картофите от градината, домашното сирене на съседката и маслото, което домакинката ни лично беше приготвила за нас, пресните къпини, които идват със сутрешните мекици и чая от тъкмо набрани билки. И все пак, ето една рецепта, която ние се опитахме да пресъздадем в чайната:
Родопски пататник
Продукти:
точени кори (или по-дебели готови от магазина)
2 кг. настъргани сурови картофи
1/2 кафяна чаша прясно мляко
сирене
краве масло
джоджън (сух)
магданоз
черен пипер и по желание други подправки
Приготвяне:
Вземаме една голяма тава и намазваме дъното с олио, слагаме една кора да го покрие (добре намазана). Сипваме плънката от картофите с подправките и поливаме с млякото, покриваме отгоре с другата кора, пак добре намазана с олио.  Запичаме във фурната на 200 градуса и когато е почти готово обръщаме в друга тава, така е долната част на пататника да застане отгоре. Запичаме за кратко, като по възможност са включени само долните реотани на фурната и после вадим тавата и задушаваме за малко с капак.
Сервира се с масълце и настръгано сиренце отгоре.

Веда трип - това е едно планинско приключение на Веда Хауз, което по традиция се случи и това лято. Всички чаени феи и магьосници подпалиха метлите и се скриха по горите.

forest-1

И ето ни в Родопите, където сред неописуемо красива природа в прохладните гори около Смилян криволичат тесни пътеки с дървени мостчета над малки рекички, които току се спускат на водопади над кристално чисти вирчета. В скалите има красиви пещери, подземни реки и езера, избощо приказна история. По поляните има сладки горски ягоди, от скалите са се надвесили клончета с малини и къпини, из въздуха се носи аромата на мащерка, риган и разни други незнайни билки. Но това е само едната страна на историята. (ей тук я има в снимки).

Другата страна се нарича селско гостоприемство. Също може да бъде озаглавена и “вкусните гозби на леля Ветка”. Или как да прекараш целия си ден в катерене по баирите, разходки из горите, къпане в реките и превземане на пещерите и накрая като седнеш да похапнеш така да те нагостят, че чак тогава да осъзнаеш истинското измеренение на умората - изтощен от ядене, но винаги готов за още... 

Ние бяхме отседнали в село Смилян, къща Славчеви (има си и сайт). Стаите там са си просто селски стаи, но отдолу има механичка и как само готви леля Ветка, с колко любов и старание приготвя всичко! Съобрази се с всичките ни капризи и всеки ден ни изненадваше с нови и нови родопски специалитети, а накрая ни даде и всички рецепти. Трудно е, обаче, да ги следваме тук, в големия град, където го няма смилянския боб, картофите от градината, домашното сирене на съседката и маслото, което домакинката ни лично беше приготвила за нас, пресните къпини, които идват със сутрешните мекици и чая от тъкмо набрани билки. И все пак, ето една рецепта, която ние се опитахме да пресъздадем в чайната:

Родопски пататник

Продукти:

точени кори (или по-дебели готови от магазина)

2 кг. настъргани сурови картофи
1/2 кафяна чаша прясно мляко

сирене
краве масло

джоджън (сух)

магданоз

черен пипер и по желание други подправки

Приготвяне:

Вземаме една голяма тава и намазваме дъното с олио, слагаме една кора да го покрие (добре намазана). Сипваме плънката от картофите с подправките и поливаме с млякото, покриваме отгоре с другата кора, пак добре намазана с олио.  Запичаме във фурната на 200 градуса и когато е почти готово обръщаме в друга тава, така е долната част на пататника да застане отгоре. Запичаме за кратко, като по възможност са включени само долните реотани на фурната и после вадим тавата и задушаваме за малко с капак.

Сервира се с масълце и настръгано сиренце отгоре. 

 


София, 17 Май 2010
Ново лятно меню!

Ето това е нещо, което трябва да опиташ непременно - новото лятно Веда меню. 
За сега само в София.

Животворна салата
Кълнове от соя и слънчоглед в компанията на сурови тиквички и морковчета, сладък домат и ароматна рукола с лимонов дресинг.

Тахини
Салата от трицветна киноа с пресни летни пиперки,доматчета и краставички допълнени от ароматна рукола и маслини с неустоим сусамов дресинг.

Хималайско тофу с бамбук
Тофу с бамбук, тиквички, моркови и ароматни подправки от далечния изток.

Киноа със зеленчуци
Вкусни и хранителни зърноподобни семена на красиво цъфтящо растение с повече от 6000 години история в културата на древните инки, ако се чудиш какво е това. Ние ги приготвяме с хрупкави зеленчуци като моркови, тиквички, и чушки с екзотични подправки. Подходящо за Екадаши. Не съдържа глутен.

 


 « Начало Предишна 1  2  3  4 Следваща Край »

Страница 4 от 4
СъбитияНовиниЗа чаяМенюКетърингСнимкиЗа насКонтактиМагазини

    Приятели      Слънце Луна    сп. Усури     Билкова аптека     Amba Style     Йога Дивали