Veda House - Къща за чай и мъдрост
whiteset.jpg
начална страница
СъбитияНовиниЗа чаяМенюКетърингСнимкиЗа насКонтактиМагазини
Начало > За чая

Постоянно меню

Чаено меню
  Събития | Меню
GSM
Оператор
Дневно меню
Дневно меню Пловдив
Събития
Събития Пловдив
Дневно меню
ул. Гладстон 2 За резервации 0882 108 108
Разгледай цялото меню І Виж къде се намира чайната >
Пловдив
ул. Г. Бенковски 50 За резервации 032 / 622 760
Разгледай цялото меню І Виж къде се намира чайната >

 

Терере: ледено свежа енергия

Теререто е родом от Южна Америка и представлява лятна версия на традиционното йерба мате. Също като него се пие в специална калабаса (кратунка) с помощта на бомбиля (метална сламка с филтър в долния край). Билката - йерба мате - се сипва на дъното на празната калабаса, поставя се сламката и чак след това се залива с ледено студена вода, лимонада или друга охладена напитка. Разбъркването е лоша идея, защото дребни частици от билката влизат през дупчиците на сламката и могат да я запушат или пък да попаднат в устата ти. След минута-две напитката е готова. След като я изпиеш, долей от каната още вода или лимонада, без да сменяш йерба матето, без да разбъркваш и така толкова пъти, колкото пожелаеш.

Виж тук как се прави. 

Билката йерба мате е много специално растение. В страните от Южна Америка се разказват легенди за божествения й произход. Истината е, че тя наистина притежава уникални качества. Благодарение на голямото количество матеин (кофеин), тя дава огромен енергиен заряд, но без типичната за кафето нервност. Създава дълготрайно усещане за ситост, утолява жаждата и премахва всички следи на умора. Съдържа много полезни вещества - витамини, антиоксиданти, флавоноиди, протеини и т.н. За нея д-р Тереза Рамзи казва:

„Неизброими са ползите от тази напитка. В действителност, Yerba Mate е растението с най-висока хранителна стойност сред всички познати растения отглеждани на земята, сред всички зеленчуци които бихте могли да консумирате… изключително наситено на витамини, то не притежава „разтреперващия” ефект на  кафето, а е мощен стимулант подхранващ тялото на клетъчно ниво.”

Традиционно пиенето на мате, освен индивидуално занимание, може да бъде и ритуал за сближаване. В кръг от приятели малката кратунка се върти и предава от човек на човек, точно както лулата на мира сред индианците, свързвайки участниците в церемонията не само един с друг, но и всеки от тях със земята, на която се намира в момента.

Ние пием терере от бразилско йерба мате, което е по-силно от аржентинското, а също и по-чисто от клечки и прашинки. През зимата с топла вода, а през лятото - с цяла кана ледена лимонада. Заслужава си да опиташ.

 


Кой приготви чай?

tea- Учителю, приготвих чай. 

- Кой приготви чай?

- А, да, чаят се приготви...

- Не, не, чакай. Трябва да разбереш. Кой приготви чая? Защото, за да стане това, чаят трябва да го има. Той е попаднал в чайника при теб от пакет, който си купил от търговеца на пазара. Този търговец го е взел от склад на едро, където чаят е попаднал от южна китайска плантация. От кого се поддържа тази плантация?

- От китайски селяни.

- Само от тях ли? Те се грижат за почвата, поливат я, но основната работа вършат слънцето и водата, кислородът, въглеродният двуокис и земята с нейните минерали. За да се появи чаят при нас, са нужни оромен брой взаимозависими причини.

- Да, но чая приготвих аз, а не слънцето или селяните.

- Не бързай. Ако ги нямаше слънцето и селяните, нима можеше да го направиш?

 


Защо да пия чай през лятото?

Защото топлата вода е по-полезна от ледените напитки. 
А ти си интелигентен човек от Новото Време, който е добре информиран по всички тези въпроси. Знаеш, например, как студените течности стресират изтормозеното ти от жегата тяло, пречат на нормалната работа на стомаха, отслабват имунитета и втвърдяват мазнините в неочаквано нарастващи телесни форми.

Защото и преди си чувал, че народите обитаващи най-горещите райони на земята традиционно се справят с жегата пиейки чай. 
В пустинята Сахара пият зелен "барутен" чай, който е гъст, подсладен и с много пяна. В Индия пият черен чай с мляко, захар и подправки. В Китай традиционно чаят е чист, зелен или бял. В Русия е черен, подсладен, с лимон и умопомрачително силен. В Япония е зелен, но напоследък също и черен.  В Южна Африка е Ройбос. В Уругвай, Парагвай, Аржентина, Бразилия и Мексико е Йерба Мате в кратунка.  В Шри Ланка отглеждат Оолонг, но пият черен чай. В Тибет е черен, с масло от як и сол. В Хонг Конг е зелен, Пу-Ер или черен, с мляко и тапиока. В Бурма го пият по Индийски. В Пакистан обичат силен и подсладен чай, който понякога е черен, а понякога зелен. В Египет го приготвят толкова силен, че в чашата има гъста черна течност. В Иран пък си слагат захарчето в устата вместо в чашата преди да отпият. В Мавриций пият черен чай с мляко и захар. В Мароко чаената церемония е цветна и живописна с красиви метални чайници, пъстри стъклени чашки, множество сладки, изобилие от захарчета и свежа мента. В Сомалия черният чай, освен подправки, има и камилско мляко. 

Защото има още поне 100 вкуса чай, които още не си опитал.
И те всички са по-добри от Фанта.

Защото помага.
Какъвто и здравословен проблем да се опитваш да решиш, гарантирано има чай, който ще помогне.

Защото няма нужда чаят да е горещ. 
Освен да го охладиш до стайна температура (или направо да го приготвиш без да го запарваш с гореща вода), можеш да правиш с него какво ли не. Можеш да го използваш, за да сготвиш (тук опушените и зелените чайове държат първенство в приготвянето на супи и оризи). Можеш да си направиш чаени сладки, кекс, торта и дори сладолед.

Но най-добрата причина да пиеш чай точно в жегата е просто защото си търсиш повод да наминеш към Веда Хауз през лятото, когато е Наистина Спокойно.

 


Как се прави хубав чай?

chinese_teaХубав чай се прави с много любов и внимание. Отношението ни към него и мислите, които ни съпровождат в процеса на правенето му се запечатват в чая и променят както вкуса, така и въздействието му върху този, който го пие. На грубо материално ниво нашата разсеяност може да ни попречи да спазим времето и температурата за приготвяне, а на по-фино енергийно ниво - да го зареди с негативна енергия и по този начин да наруши харомонията и в напитката и в този, който й се наслаждава.

Нужно е да използваме чиста и прясна вода. Ако няма друга алтернатива освен водопровода - нека водата е добре източена от студения кран. Изключително благоприятно е да използваме структурирана вода.

Трябва да знаем какъв е чаят - бял, жълт, зелен, черен, билков, плодов или микс от няколко вида. Според това се определя и количеството чай, което ще използваме, температурата на водата, с която ще го запарваме, както и времето, което му е необходимо. Ето един бърз ориентир:

 
СъбитияНовиниЗа чаяМенюКетърингСнимкиЗа насКонтактиМагазини

    Приятели      Слънце Луна    сп. Усури     Билкова аптека     Amba Style     Йога Дивали