Veda House - Къща за чай и мъдрост
whiteset.jpg
начална страница
СъбитияНовиниЗа чаяМенюКетърингСнимкиЗа насКонтактиМагазини
Начало > За чая
  Събития | Меню
GSM
Оператор
Дневно меню
Събития
Дневно меню
ул. Гладстон 2 За резервации 0882 108 108
 
 
Супа тиквички <веган> 
Бистра зеленчукова супа с тиквичка, картофи, червени чушки и свеж домат. Поднесена с топинг от нар и люто чушле.
 
Марсова яхния <веган> 
Яхния с грах, моркови, чушки, спанак, доматен сос, асафоетида и джиджифил. Подложка от ориз с киноа.
Разгледай цялото меню І Виж къде се намира чайната >
Пловдив
ул. Г. Бенковски 50 За резервации 032 / 622 760
Разгледай цялото меню І Виж къде се намира чайната >

 

Защо да пия чай през лятото?

Защото топлата вода е по-полезна от ледените напитки. 
А ти си интелигентен човек от Новото Време, който е добре информиран по всички тези въпроси. Знаеш, например, как студените течности стресират изтормозеното ти от жегата тяло, пречат на нормалната работа на стомаха, отслабват имунитета и втвърдяват мазнините в неочаквано нарастващи телесни форми.

Защото и преди си чувал, че народите обитаващи най-горещите райони на земята традиционно се справят с жегата пиейки чай. 
В пустинята Сахара пият зелен "барутен" чай, който е гъст, подсладен и с много пяна. В Индия пият черен чай с мляко, захар и подправки. В Китай традиционно чаят е чист, зелен или бял. В Русия е черен, подсладен, с лимон и умопомрачително силен. В Япония е зелен, но напоследък също и черен.  В Южна Африка е Ройбос. В Уругвай, Парагвай, Аржентина, Бразилия и Мексико е Йерба Мате в кратунка.  В Шри Ланка отглеждат Оолонг, но пият черен чай. В Тибет е черен, с масло от як и сол. В Хонг Конг е зелен, Пу-Ер или черен, с мляко и тапиока. В Бурма го пият по Индийски. В Пакистан обичат силен и подсладен чай, който понякога е черен, а понякога зелен. В Египет го приготвят толкова силен, че в чашата има гъста черна течност. В Иран пък си слагат захарчето в устата вместо в чашата преди да отпият. В Мавриций пият черен чай с мляко и захар. В Мароко чаената церемония е цветна и живописна с красиви метални чайници, пъстри стъклени чашки, множество сладки, изобилие от захарчета и свежа мента. В Сомалия черният чай, освен подправки, има и камилско мляко. 

Защото има още поне 100 вкуса чай, които още не си опитал.
И те всички са по-добри от Фанта.

Защото помага.
Какъвто и здравословен проблем да се опитваш да решиш, гарантирано има чай, който ще помогне.

Защото няма нужда чаят да е горещ. 
Освен да го охладиш до стайна температура (или направо да го приготвиш без да го запарваш с гореща вода), можеш да правиш с него какво ли не. Можеш да го използваш, за да сготвиш (тук опушените и зелените чайове държат първенство в приготвянето на супи и оризи). Можеш да си направиш чаени сладки, кекс, торта и дори сладолед.

Но най-добрата причина да пиеш чай точно в жегата е просто защото си търсиш повод да наминеш към Веда Хауз през лятото, когато е Наистина Спокойно.

 


Как се прави хубав чай?

chinese_teaХубав чай се прави с много любов и внимание. Отношението ни към него и мислите, които ни съпровождат в процеса на правенето му се запечатват в чая и променят както вкуса, така и въздействието му върху този, който го пие. На грубо материално ниво нашата разсеяност може да ни попречи да спазим времето и температурата за приготвяне, а на по-фино енергийно ниво - да го зареди с негативна енергия и по този начин да наруши харомонията и в напитката и в този, който й се наслаждава.

Нужно е да използваме чиста и прясна вода. Ако няма друга алтернатива освен водопровода - нека водата е добре източена от студения кран. Изключително благоприятно е да използваме структурирана вода.

Трябва да знаем какъв е чаят - бял, жълт, зелен, черен, билков, плодов или микс от няколко вида. Според това се определя и количеството чай, което ще използваме, температурата на водата, с която ще го запарваме, както и времето, което му е необходимо. Ето един бърз ориентир:

 




СъбитияНовиниЗа чаяМенюКетърингСнимкиЗа насКонтактиМагазини

    Приятели      Слънце Луна    сп. Усури     Билкова аптека     Amba Style     Йога Дивали