Veda House - Къща за чай и мъдрост
image1.jpg
начална страница
СъбитияНовиниЗа чаяМенюКетърингСнимкиЗа насКонтактиМагазини
Начало > За чая > Терере: ледено свежа енергия

Постоянно меню

Чаено меню
  Събития | Меню
GSM
Оператор
Дневно меню
Дневно меню Пловдив
Събития
Събития Пловдив
Дневно меню
ул. Гладстон 2 За резервации 0882 108 108
Разгледай цялото меню І Виж къде се намира чайната >
Пловдив
ул. Г. Бенковски 50 За резервации 032 / 622 760
Разгледай цялото меню І Виж къде се намира чайната >

 

Терере: ледено свежа енергия

Теререто е родом от Южна Америка и представлява лятна версия на традиционното йерба мате. Също като него се пие в специална калабаса (кратунка) с помощта на бомбиля (метална сламка с филтър в долния край). Билката - йерба мате - се сипва на дъното на празната калабаса, поставя се сламката и чак след това се залива с ледено студена вода, лимонада или друга охладена напитка. Разбъркването е лоша идея, защото дребни частици от билката влизат през дупчиците на сламката и могат да я запушат или пък да попаднат в устата ти. След минута-две напитката е готова. След като я изпиеш, долей от каната още вода или лимонада, без да сменяш йерба матето, без да разбъркваш и така толкова пъти, колкото пожелаеш.

Виж тук как се прави. 

Билката йерба мате е много специално растение. В страните от Южна Америка се разказват легенди за божествения й произход. Истината е, че тя наистина притежава уникални качества. Благодарение на голямото количество матеин (кофеин), тя дава огромен енергиен заряд, но без типичната за кафето нервност. Създава дълготрайно усещане за ситост, утолява жаждата и премахва всички следи на умора. Съдържа много полезни вещества - витамини, антиоксиданти, флавоноиди, протеини и т.н. За нея д-р Тереза Рамзи казва:

„Неизброими са ползите от тази напитка. В действителност, Yerba Mate е растението с най-висока хранителна стойност сред всички познати растения отглеждани на земята, сред всички зеленчуци които бихте могли да консумирате… изключително наситено на витамини, то не притежава „разтреперващия” ефект на  кафето, а е мощен стимулант подхранващ тялото на клетъчно ниво.”

Традиционно пиенето на мате, освен индивидуално занимание, може да бъде и ритуал за сближаване. В кръг от приятели малката кратунка се върти и предава от човек на човек, точно както лулата на мира сред индианците, свързвайки участниците в церемонията не само един с друг, но и всеки от тях със земята, на която се намира в момента.

Ние пием терере от бразилско йерба мате, което е по-силно от аржентинското, а също и по-чисто от клечки и прашинки. През зимата с топла вода, а през лятото - с цяла кана ледена лимонада. Заслужава си да опиташ.

 
СъбитияНовиниЗа чаяМенюКетърингСнимкиЗа насКонтактиМагазини

    Приятели      Слънце Луна    сп. Усури     Билкова аптека     Amba Style     Йога Дивали